top of page

 VINKKEJÄ OPISKELUUN

Helpottavia totuuksia opiskeluun liittyen

Break Dance

MATEMATTISET AINEET KUIN TANSSIA

Matemaattisten aineiden osaamisessa pääasiassa on harjoittelu ja oikeanlainen valmennus. Voit osata katsoa, kun joku tekee matematiikkaa, tai ymmärtää, että jokin lasku lasketaan, kuten se lasketaan. Et silti osaa aloittaa uutta laskua itse tai soveltaa oppimaasi johonkin vähän eri tyyppiseen. 

​

Voit osata jonkin yksityiskohdan kemiassa (esimerkiksi alkuaineiden kemialliset merkit), mutta kokonaisuuksien hahmottaminen ei enää onnistukaan ulkoa.


Vähän kuin tanssia voi osata katsoa, erillisiä liikkeitä voi osata tehdä, mutta harjoittelematta ei ole kehittynyt voimia ja dynamiikkaa, jotka vievät tanssia eteenpäin. 

​

Moni ajattelee, ettei ole "matikkapäätä", vaikka itseasiassa tällaista päätä ei ole olemassakaan. Joillakin ihmisillä on hyvä loogisen päättelyn taito, hyvä geometrisen hahmottamisen taito. Totuus matemaattisten aineiden opiskelusta on, että se on pääasiassa harjoittelulaji, aivan yliopistotasolle asti. 

Pystyt saavuttamaan hyviä arvosanoja pelkästään oikein harjoittelemalla matemaattisissa aineissa ilman mitään "päätä". 

Image by Jeswin Thomas

SÄHKÖISET MENETELMÄT

Sähköiset menetelmät korostavat fysiikassa, kemiassa sekä matematiikassa aikaisempaa enemmän ymmärtämistä. Enää ei voi luottaa siihen, että taulukkokirja on pelastus tiukassa kokeessa, sillä kaavojen etsinnällä ei luoda ymmärrystä niiden sisällöstä.


Myöskin preppauskurssien sisällöt ovat menneet uusiksi. Miten preppaat ymmärrystä muutamassa viikossa monen kurssin sisällöistä? Se on mahdoton tehtävä.

​

Myös perusopetuksessa on perehdyttävä sähköisiin menetelmiin. Tässäkin olisi etukäteen ajatellen helpompaa pysyä ikiaikaisessa ruutuvihkossa ja mariginaalin piirtämisessä, mutta silloin teemme uudelle sukupolvelle vain karhunpalveluksen. Paluuta vanhaan ei enää ole. Ymmärrystä voi kasvattaa myös käyttämällä editoria ohjelmistoja - unohtamatta perustaitoja.

Sähköiset menetelmät helpottavat perusasioiden opettelua ja ymmärrystä.

Myös ilman apukeinoja ratkaistavien tehtävien alustamisessa voi käyttää sähköisten menetelmien tukea. Niiden itseltään kieltäminen olisi kuin kieltäisi oppimisprosessin alkuvaiheessa avunhakemisen kirjasta, opiskelukavereilta tai opettajalta. 

​

Sähköisiä ohjelmistoja ja apuvälineitä opiskeluun: 

  • Geogebra | CAS, matematiikka, geometria

  • 4f-vihko | sähköinen vihko, kaavaeditori

  • Libre Office | taulukkolaskenta

  • Marvin Sketch opiskelijoille | kemia

  • Oma abitti | sähköisen kokeen harjoittelu, kaavaeditori ja kokeeseen vastaaminen

​


Happy Teens

INHOANKO MATIKKAA OIKEASTI?

Muistatko vielä sen innon, millä ensimmäisinä päivinä odotit koulun alkamista? Matematiikka oli jotain sellaista, mitä vain isot lapset osasivat ja sitä sinäkin halusit oppia. Missä vaiheessa matematiikasta alkoi tulla tylsää ja ikävää?

​


Olen haastatellut oppijoita jo liki 20 vuotta aiheesta. Vastaukset noudattavat likipitäen kaikilla samaa kaavaa. Matematiikasta tuli ensin vaikeaa keskimäärin alakoulun viimeisillä luokilla. Viimeistään yläkoulun alkaessa se oli tappavan tylsää ja älytöntä. "Mihin tätä matikkaa oikein tarvitaan?" on yleisin kysymys yläkoululaisten keskuudessa. Osaisitko sinä vastata kysymykseen? Parhaimmillaankin vastaus kiteytyy jatko-opintoihin tähtäämiseen ja jatkossa matematiikan ymmärtämiseen. Ikään kuin tätä mielettömyyttä voisi selittää jatkomielettömyyden vastaanottamisella.

​


On syytä muistaa, miten erilaiset tunteet vaikuttavat oppimiseemme ja mielenkiintoomme sen lisäksi, että matematiikankin oppimisen tulisi alusta asti perustua sen ymmärtämiseen kikkojen opettelun sijaan. Kun kikat muuttuvat tylsiksi, muisti pettää ja oppija alkaa epäonnistua siitä seuraa suorituspaineita ja jännitystä. Epäkypsät aivot sekoittavat jännityksen pian pelkoon, joka onkin sitten serkku epämiellyttävien tuntemusten kuten inhon kanssa. Inhosta taas kehittyy pikkuhiljaa sen syihin puuttumatta viha.

​

Miks sä vihaat matikkaa? Kysymykseen on nyt helpompi vastata ymmärryksellä tunteiden ketjuuntumisesta ja aivojen kehitysvaiheesta. Oma osansa on oppimisympäristöllä, turvallisuudentunteella ja sopivilla onnistumisenkokemuksilla.

​


Jos et vielä ole oppinut ymmärtämään ilman kääntökikkailuja, että miten puolikas eli 1/2 jaetaan 1/3 -kokoisiin osiin saatikka, että montako puolikasta mahtuu 3/4:aan, kehotan tutustumaan murtolukujen viehkeään maailmaan ihan isonakin murtokakkuja pyöritellen.

​


Matematiikka voi olla myös hauskaa, turvallista ja helppoa - ainakin yleensä.

Playing with Mobile Phone

SÄÄNNÖLLISYYS JA TOISTO TUO TULOSTA

Kun läksyt ei suju, "ei oo motii" ja somekello laulaa vieressä on oppijalla itsellään keinot vähissä, itku ja kiukkukin saattavat purkautua, ja ehkä vanhemmillakaan ei ole enää keinoja kannustaa nuorta opiskelemaan? Yksityisopettaja saa puhelun, että tarvitaan tukiopetusta, koska koe on kahden päivän päästä. Kieltäydyn automaattisesti ja kehotan varaamaan 1-2 oppituntia viikossa jatkossa, jotta tilanteelta vältytään tulevaisuudessa.



Kuvittelepa, että olisit urheilija ja sinun tulisi osallistua urheilukilpailuihin harjoittelematta ja valmistautumatta? Yleensähän urheilukilpailuissa pyritään vain näyttämään sitä, mitä osataan ja millä tasolla taidot ovat. Silloin harjoittelematta ja valmistautumatta olisi suorastaan ihme, että pystyisit parhaaseen suoritukseen ja pysyisit olemaan luottavaisella ja rennolla mielellä suorituksen aikana. Opiskelussa on sama asia!

​

Minkä tahansa asian oppimisessa harjoittelu on avainasemassa ja mikä tahansa asia tuntuu pelottavalta, vieraalta ja vaikealta, jos se tulee eteen ensimmäisiä kertoja. Rakennusalan ammattilaisten kanssa olemme tänä keväänä reflektoineet tuntemuksia, joissa he kokevat kirjainlaskennan olevan vaikeaa. He ihmettelevät, miten se voi minulta sujua kuin tanssi. Vastaan samoin tein, etten ikinä voisi käsittää, kuinka rautaisella ammattitaidolla ja tiedolla he rakentavat taloja! He eivät tee sitä ensimmäistä kertaa, he aloittivat helpommista tehtävistä, saivat opetusta ja tekevät sitä päivittäin.

​


Yleensä on oppimisen pattitilanteessa aiheellista hakea apua ja tukea. Talokaan ei rakennu ammattitaidottomalta, vaikka kuinka kauaksi aikaa pakottaisi siihen perehtymään yksin. Positiivinen apu, oppimaan oppiminen ja onnistumisen elämykset auttavat säännöllisesti harjoitettuina.

​

Kun läksyt eivät maistu, puhelin asuu kädessä ja kouluarvioinnit laahaavat pari numeroa liian alhaalla, on selvääkin, että onnistumisen endorfiinit saadaan helpommin puhelimen ruudulta kuin koulutehtävistä. Määritä tavoitetasosi ja ryhdy pyrkimään tavoitettasi kohden. Tavoitteesi voi olla mikä tahansa läpäisyn mahdollistava arvosana.

​

​

Music Class

VINKKEJÄ SÄÄNNÖLLISYYTEEN

SÄÄNNÖLLINEN LÄKSYTUKI

Mikäli läksyjen tekeminen ei nappaa tai kiinnosta, voit kysyä koulusta läksytukea. Monessa koulussa järjestetään läksytukitunteja, joissa keskittymistä ja edistymistä on tukemassa koulun oma aikuinen. Jos koulussa ei saa läksytukea säännöllisesti, on yksityisellä puolella tarjolla runsaasti apua. Kerran tai kaksi kertaa viikossa tunti läksyjä avustettuna, kannustettuna ja tutuksi tulevan ammattilaisen kanssa tekevät yleensä ihmeitä. Yleensä arvosanat kohoavat ensimmäisen jakson aikana vähintään 1-2 arvosanaa riippuen lähtötasosta.

​

LÄKSYNTEKOA YHDESSÄ
Kokemus osoittaa, että kun kaveriporukan vanhemmat yhdistyvät ja määräävät yhteiset säännöt, on lopputulos vaikuttavampi kuin yksittäisen perheen ryhtiliike oman versonsa kanssa. Läksyntekoporukan ajatus voidaan istuttaa alakoulussa kavereiden keskuuteen ja jatkossa se tuottaa satoa varhaisaikuisuuteen saakka.

​


Yläkoulu- ja lukioikäisten läksyntekoporukat ovat usein nuorten omia aikaansaannoksia ja siinä laitetaan opettajakin tiukoille tiedoissa ja taidoissa, kun nuoret yhdistävät viisaat ja terävät päänsä. Sanontahan kuulu, että "joukossa viisaus kiteytyy"!

Voit osallistua myös yhteisöön tällä sivustolla.

​

VANHEMMAN LÄSNÄOLO JA AIKA

Pelkästään se, että oma vanhempi on läsnä läksyjen tekemisessä voi olla riittävä tuki ja turva lapselle tai nuorelle läksyissä onnistumiseen. Ei tarvitse olla ammattilainen matemaattisissa aineissa, että voi antaa oppimistukea: välipalan tekeminen, fyysinen läsnäolo ja esimerkiksi oppimisvideoihin ohjaaminen ovat asioita, joilla jokainen vanhempi voi tukea oppijaa. Pahin, mitä voi tehdä on kertoa, "kuinka ei itsekään ymmärtänyt matematiikasta mitään" tai jättää nuori oman onnensa nojaan tai antaa päättää itse koulunkäynnistään liian nuorena. Vanhempien on aina syytä miettiä myös omaa asennettaan oppimista kohtaan, mikäli lapsi kokee kovaa vastustusta koulunkäyntiä kohtaan.


Kaikessa auttaa läsnäolo, aika ja osallisuus. Jos vanhempana elämäsi ja ajankäyttösi on haastavaa ja haluat säästää aikaasi lapsen kanssa muihin asioihin, on yksityisopettaja hyvä vaihtoehto lapsesi koulunkäynnin tueksi.

Lisää uutisia ja tiedon päivityksistä saat tilaamalla TaruOpen uutiskirjeen!

bottom of page